ARVI JANGER JATKUU

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kertoja: Arvi Janger, Vieras (Arvi Jangerin veli?), Unto Pyykkö. Aihe: Ahjärven kylän ihmisiä ja tapahtumia.

Arvi Janger ja Topi Viljakainen sytyttivät koulun pihalla olevaan lumilinnaan viemänsä sanomalehdet tuleen (00:00)

Unto Pyykkö: Jaa kouluaikana?

Arvi Janger: Koulun (36) pihas tehtiin ja kasattiin iso kasa tuota sanomalehtii sinne ennenkö lähettiin. Soi kello ni tuikattiin se tuleen Viljakaisen Topin kans. Vähä aikaa ni lumilinna pallaa, iso nippu lehtiä. Muhone hosu kepin kans siel. Sano: "Se on Arvi taas."

Vieras: Siel oli muitakii järettömii.

Arvi Janger: Joo kyllä. Ku mie pääsin pois, niin se Seppäsen Jussin piial oli se Laina, se tyttö oli nääs sammaa ikkää. Se oli sanonu sillo kun pääsin kuolust: "Ku pääsis tuost Jangerin Arvist muhoime. Myö sit nääs pärjäs." Sillä mie en mennykkää nääs jatkokouluun, piti mennä. Sillo ku alko nääs jatkokoulu, piti kaks vuotta käyä. Sit laittoit sanaa. Mie läksin, menein Kylmäojan mökkiin sillo talvel. "Tule sää niin ku toisetkii." Niin ei ole aikaa ni Muhone ja Pekkane tulikii perkele nääs meille poliisin kans. No mie livahin kammariin. Mie aattelin, mist on kysymys, kun en ole käynykkaa siel jatkokurssil. "Mis oot ollu? Tuleppas tänne." Mie sanoin siin justiin: "Kun tää oli opettajal sanonu, et pääsis Jangerin Arvist." Sano: "Ei se ole asiaa." "Se on ihnan asiaa", sanoin. Melkein itkuu pääs sitte. "No ei hää tosissaa." Sanoin: "Sen takii en mie oo tullu." Mie sain tietää tuon. Sit mie kävin, sain vielä todistuksen. Poissa 48 tuntii ja koulussa 8 tuntii. Kaks kertaa kävin 4 tuntii. Hernesoppaan suolaa, oot sä sen kuullu?

Unto Pyykkö: En.

Arvi Janger: Me oltiin Hiiren Taunon kanssa arestis. Se ol sit pitempi rangaistus. Se ol siitä vissiin kun me tehtiin se runo: "Mörön Antti se taitaa nostaa ..." Sit se pani meijät sinne, se lähti itse kaupalle ja jätti hernesopan kiehumaan siihe. Me oltiin Taunin kans, sano: "Pannaan suolaa." Pantiin, molemmat ollaan syyllisiä. Sit kaaettiin oikeen reilust tuoho kouraan nääs siitä. Sillo ei olt näit suihkui. Se ol tällänen tavallinen suolalaatikko siin. Mie nappasin ensin. Tauno otti samal viisii ja kansi kiinni. Me mentiin nurkkaan, se vihelsi, sil oli ain tapa vihellellä. Sit me oltiin viel siin nurkas. Se otti siitä. Se ol sellane litran kattila, yhen hengen kattila. Lautasen pari voi tulla korkeintaan. Otti sit ja seurasin vähä. "Oot sie pannu?", samalla pois ja samalla se vilas miuhu päin. paniks Arvi?" "Kyllä mie vähä panin." "Paniko Tauno?" "Kyllä", sano. Se oli vähä tuimaa. Voi jumaliste, sano: "Se on käytös 8, Vai mitä?" "Jopa 7.", mie tingin vielä.

Unto Pyykkö: Se ois ollu kyllä parasta, ku ois pistäny teijät syömään itse.

Arvi Janger: Se oli kaikkiin kohokohta. Karkasiit kerran, jättiit saappaat sinne taulun taakse ja läksiit. Se oli, oliks se vielä routakeliä. Arvi ja nääs tuo Santran (54) Pekko se oli tai Jaakko, en muista kumpi se oli. Sit se opettaja meni kotiin. Meni sit nääs sanomaan siit, arestist karkasiit. Mie muistan Santra sano: "Ei Pekko perkale, hulikaani, mee tappamaan justiinsa." Opettaja ol säikähtäny. Sit ku se meni Pulkkiselle (52), Arvi sen muistan. Tahvo sano: "Poikain, sie oot rikkoint koululakkii vastaan." Niin haliast sano ja oli ottanu remmin sit. Henttisen Jussin kans meil tuli, oliks sie sillo vielä?

Vieras: Olin olin.

Arvi Janger: Mentiin sinne ylös. Lauat siel kuivumas. Hiivittii Hiire Tauno kans sillo sinne. Jussil ku oli se pöytä nääs kaappi, sielä se yksinään oli. Kalju pää, eihä me sillo tienny Katso vaan, ni heti näki. "Jangeri ja Hiiri justii ales sieltä." Samalla se tuota ku päästii ales nääs käkkipeukalol korvaan kii. Se otti lujast korvasta. Me karkuun nääs saakeli siitä rinkiin. Mie en muista mitä mie sanoin perhana.

Vieras: Eiku sie sanoit ...

Arvi Janger: "Tappaa et uskalla", vai miten mie sanoin.

Vieras: "Tappaa et uskalla, mut tiineks et saa."

Arvi Janger: "Tappaa et uskalla, mut tiineks et saa." Niin mie sanoin. Siitä ja tuli santsii. Sit se sano tuota opettajal nääs. Ei myös sitä sanottu, et tappaa et uskalla.

Vieras: Kyllä sanoit.

Arvi Janger: Sanoiks mie niin. En mie muista.

Vieras: Niin ku oli tämä Rapatin Jussi ja Matilais Jaakko. Ne tappeliit puukkojen kans ulkonaki. Tuota kato ku opettaja, se ol Muhone sen verta kookas, ku otti kiinni sehä vei. Mutta meni se yks pulpetti meni ovel saakka, mut siihe se jäi sitte. Pulpetti jäi toisel puolel, poika lähti kyl siitä, mut mä en muista kuka se oli sitte.

Arvi Janger: Karttakepin kans vetäs se paksupääst oli se keppi heti poikki.

Vieras: Kolmeen vai neljään osaan meni tuo.

Arvi Janger: Niin se löi kyllä armotta.

Vieras: Hiiren Taunon päähänki ku se kolautti.

Arvi Janger: Sit kysy, et ku tupakki, kun taskutarkastukses Taunolt löyty nääs sätkiä. "No polta polta. Kumpi teist kovemmin poltaa isä vai sie?" "Isä", sano Tauno.

Vieras: Se ol lokki mis oli 10.

Arvi Janger: Niin oli 10 niin.

Vieras: Semmosta käytiin ostamas Piltzin kaupas. Ku tultiin koulusta mentiin mönnilän kujasil, mentiin sit polttamaan. Mie en muista miten me palettiin siitä, mutta siitä palettiin kuitekii.

Arvi Janger: Siitä me käryttii kerran. Mie olin viimesel vuotta, se oli syksyl vähä ennen koulu alkuu. Viljakais Topin kans nääs käveltiin. Oltiin pikkuse niin ku pienes heittees siinä. Muhone tullee justiin sieltä Serpakkovalt nääs siinä iltamatalon me oltiin siin ... kohal. Kun se näki, me Topin kans tullaan vähän nääs heilutaan siinä jutellaan kovampaa, se käi ajamaanki pyörän kans meitä siihe. "Johan on Perkele ku päälle ajjaat." "Siinähä se on", sano Muhone. Ei se päälle tule nääs ja ajo ohi, ei puhunt mittää.

Ahjärvi Ahjärven nauhat Ahjärven talot 1939 Ahjärven suvut Ahjärven väestö