Japp-01

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Japp1.jpg

Åhlgren, Jäppisen talo nro 1

Asukkaat:

 • Pekko Pietarinpoika Määttänen
 • pso Hetti os Bister
 • Lapset: Johannes, Boris, Sinaida ja Anna
  • Johanneksen puoliso Hilma os Sakkonen, lapset Erkki, Martti ja Mirja
  • Boriksen puoliso Sylvi os Korhonen Tammiselältä (talo 31), lapset Eeva Kaarina ja Seppo
  • Sinaidan puoliso Antti Bister Joutselästä (talo 48), lapset Maija ja Marja Terttu
  • Annan puoliso Toivo Huuhtanen, lapset Antti, Taisto, Laila ja Eine

Talon historia

Määttäset tulivat Jäppiselle 1920-luvulla. Aina vuoteen 1914 perhe oli asunut Valkeasaaressa Vääräperän kylässä. Suvun vanhimmat tunnetut henkilöt olivat erik Pietarinpoika Määttänen ja hänen vaimonsa Tatjana. Heillä oli vain yksi poika Pietari (Pekko). Vuonna 1914 Pekko ja puolisonsa Hetti ja lapset muuttivat Suomen puolelle Terijoen Haapalaan, mistä he ostivat itselleen maatilan. Silloin perheeseen kuului myös Pekon äiti Tatjana sekä äidin holhotikseen ottama orpolapsi Olga Sirkiä. Tatjana kuoli Haapalassa ja haudattiin Lintulan luostarin hautausmaalle. Kun Haapalan talo paloi, perhe osti Jäppisen kylästä ns. Ålgrenin hovin, joka oli Pietariin vievän tien varrella viimeinen talo ennen rajaa. Tilan maat rajoittuivat rajajokeen. Tila oli aikaisemmin kuulunut Nils Wilhelm Ålgrenille.

Evakkotaival

Talvisodan alla Määttäset evakuoitiin Mikkelin lähelle Anttolaan. Mikkelistä he siirtyivät kivennapalaisten varsinaiseen sijoituspaikkaan Hauholle Alvettulan kylään. Juho ja Boris Määttänen ostivat 1940 maatilan Nurmijärven Korvon kylästä.

Jatkosodan aikana Juho perheineen palasi Kivennavalle ja ehti jo rakentaa uuden asuintalon vanhan palaneen talo tilalle. Tila oli sotatoimialueella ja sinne kuljettiin vartiopuomin kautta. Pekko Määttänen kuoli Kivennavalla 1938. Hetti eli useita vuosia miehensä kuoleman jälkeen vanhimman poikansa luona Suomusjärvellä.

Boris Määttänen muutti pois Nurmijärveltä ja osti maatilan Uskelasta Salon läheltä. Sylvi Määttänen eli kymmenkunta vuotta leskenä Salossa. Iida Bister viljeli Kurpan tilaa Jämsässä ja eläkkeellä muutti kerrostaloon Jämsän keskustaan.


Lähteet:

 • Rajan pinnassa Kivennavan kylät 2008


Kivennavan kylät Jäppinen Jäppisen talot 1939 Joutselkä