Karjalan varhaiset vaiheet

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kivennappoisten esi-isien vaiheita.


Noin 8000 vuotta sitten Karjalan Kannaksella oli asutusta kivikaudella. Näihin aikoihin on ajoitettu kuuluisa Antrean verkkolöytö ja Antrean lähistöllä Kirvussa sijaitseva asuinpaikka.


Noin 4000 vuotta sitten Asutus levisi Suomen alueelle monessa erässä. Tulijoita oli idästä, kaakosta ja etelästä. Kampakeraamisen kulttuurin alkaminen liittyy idästä tulleisiin esikarjalaisiin. He asuttivat Laatokan rantamia ja Suomenlahden pohjukkaa.


Noin 3000 vuotta sitten Varhaismetallikaudella Karjalankannas ja Laatokan Karjala olivat hyvin harvaan asuttuja ja todennäköisesti usein pitkiä aikoja ilman asutusta. Tärkeimpiä asuinpaikkoja olivat Kaukolan Riukjärvi, Räisälän Kalmistonmäki ja Kurkijoen Kuuppala.


Noin 2000 vuotta sitten Karjalan kannas oli erämaata. Suomalaisasutus oli keskittynyt Karjalassa Laatokan luoteisrannikolle ja Etelä-Saimaan rannoille. Väki on aikojen saatossa kulkenut edes takaisin Saimaan rantojen ja Laatokan rantojen väliä. Muualla asutuksen jäänteet ovat yksittäislöytöjä. Ne eivät anna todisteita kiinteästä asutuksesta, mutta jos asutusta Kivennavan ympäristössä oli ne sijaitsivat vesistöjen varsilla.


Noin 1000 vuotta sitten Rautakauden esinelöydöt ovat Kivennavalla vaatimattomat. 2 sirppiä, lammasrauta ja pärepihdit Pihlaisista, miekka, kolme kirvestä ja vähäinen rahalöytö Ahjärveltä


vuosi 1191 venäläinen kronikka kertoo, että novgorodilaiset hyökkäävät laivoilla yhdessä karjalaisten kanssa jäämejä (suomalaisia) vastaan.


1276 Novgorodin ruhtinas Dmitri valloittaa Karjalan.


1283 ruotsalaisten ja suomalaisten sotaretki Nevalle ja Laatokalle.


1292 novgorodilaiset hävittävät Suomea. Ruotsalaiset tekevät vastahyökkäyksen Karjalaan ja Inkeriin.


1293 marski Torgils Knutssonin eli Torkkeli Knuutinpojan ristiretki Karjalaan. Viipurin linna perustetaan.


1294 novgorodilaiset hyökkäävät kevättalvella Viipurin linnaa vastaan, mutta epäonnistuvat. Käkisalmi ja "14 Karjalan kihlakuntaa" liitetään Ruotsiin.


1295 novgorodilaiset valloittavat Käkisalmen takaisin.

Etusivu Ennen 1300-lukua 1300-luku 1400-luku 1500-luku 1600-luku 1700-luku 1800-luku 1900-luku