Kontiainen

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suvun alkujuuret

Erityisesti Laatokan Karjalassa ja Savossa käytetty karhun nimitys kontio on johdos sanasta kontia, 'kömpiä, ryömiä, kontata'. Kontion kuten muidenkin omaperäisten eläinnimitysten katsotaan kuuluvan vanhimpiin omaperäisiin henkilönimiimme. Sukunimiksi vakiintuneista ovat yleisimpiä Kontio, Kontiainen ja Kontinen. Kontiaisia on asunut meidän aikoihimme asti Hiitolassa, Kirvussa, Antreassa ja Kaukolassa. Vanhoissa lähteissä Kontiainen esiintyy sekä Savossa että Karjalassa.

Kontiainen Kivennavalla

1690-luvulla krouvari Reko Kontiainen eli Tirttulassa. Tirttulan väki vaihtui nopeasti. 1693 siellä oli Töllön tila, 1697 luutnantti Loderin virkatalo sekä Kontiainen. Isonvihan jälkeen kylää ei ollut, eikä Kivennavalla sukunimeä Kontiainen.

Katiha löytää lastenkirjasta 1900-1909 Kontiaisen perheen asuneen 1900-luvun alussa Haapalassa. Mutta kirjoihin merkitty lasten isä taitaa kuitenkin olla nimeltään Jooseppi Eerikinpoika Kostiainen. (Lastenkirjat Henkikirja) Kontiaisia ei ilmeisesti näkynyt Kivennavalla enää myöhemminkään isovihan jälkeen, mutta tämä kelpaa oivalliseksi esimerkiksi, että kaikki henkilötiedot kannattaa aina tarkistaa alkuperäislähteistä.

Suku nykyisin

Lähteitä sukunimitietoihin

  • Pirjo Mikkola, Sirkka Paikkala: Sukunimet
  • Sirkka Karskela: Kivennapa, väestö ja tilat isonvihan jälkeen
  • Karjala-tietokannan henkilöhaku
  • Veijo Saloheimo: Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1620
Kivennavan kylät Kivennavan suvut Kivennavan väestö