Lantta

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suvun alkujuuret

Maastotermi lantta, lantto merkitsee notkoa, matalahkoa syvännettä, vesilätäkköä; sanalla on lisäksi merkitys loiva; Kiuruvedellä on selitetty, että talon nimi on Lanttala, koska se on "lantalla maalla".

Muoto Lantta on tilan- ja sukunimenä Mäntyharjussa, Savitaipaleella ja Valkealassa. Myös Kannakselta on tietoja sukunimestä Lantta (esim. Kivennavalta, Muolaasta, Viipurin pitäjässä 1559 Erick lanthanen, 1560 Sigrid lantta). Saulo Kepsu on vanhojen asiairjojen perusteella yhdistänyt Valkealan Lantta-nimen ruotsalaiseen sotilasnimeen Lantz: Valkealassa esim. 1679 Sigfredh Lantza, Savitaipaleella 1631 Lars Larsson Landzsa. Jos nimeä pidetään vierasperäisenä, sen voi yhdistää myös saksalaisiin muotoihin Lande, Lando ja Lanze, jotka ovat Land-alkuisten täysnimien lyhentymiä (Landebert, Lambert, Landwig, Landulf ym.).

Lantta Kivennavalla

Syntyneitä Kivennavan kylissä

1800-luku: Kekrola (2), Räikylä (2),

1900-1914: Räikylä (4),

Lähde: Syntyneet ja kastetut vanhasta Katihasta kerättynä. Nimen tulkinta ja asuinpaikan haku tekevät luvut epävarmoiksi, mutta antavat kuitenkin kuvan mihin kyliin suku on asettunut. Tarkemmat tiedot löydät alkuperäislähteistä.

1930-luvulla Lantan taloja:

Räikylä (1),

Lantta nykyisin

Lähteitä sukunimitietoihin

  • Pirjo Mikkola, Sirkka Paikkala: Sukunimet
  • Sirkka Karskela: Kivennapa, väestö ja tilat isonvihan jälkeen
  • Karjala-tietokannan henkilöhaku
  • Veijo Saloheimo: Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1620
Kivennavan kylät Kivennavan suvut Kivennavan väestö