Lapveteläinen

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suvun alkujuuret

Nimi on ilmaissut henkilön alkuperäisen kotipaikan. 1500-luvulla Karjalankannaksella oli monessa pitäjässä Lapveteläisiä, mikä osoittaa muuttoliikkeen suuntaa. Kaikki eivät suinkaan olleet suoraan Lappeelta lähtöisin vaan he olivat muuttaneet Eteläsavon pitäjistä ja vieneet nimen mukana varsinaisen perityn sukunimensä. Alunperin nimestä on ollut myös muoto Lappueteläinen ja nykyisin assimiloitunut muotoon Lappeteläinen.

Lapveteläinen Kivennavalla

Kivennavalla 1553 Tuomas Lapuetiläij.
Sukunimi Lapveteläinen oli levinnyt laajalti Kivennavalla 1600-luvulla. 1614 Niilo Lapveteläisiä oli kaksi taloa, toinen Vuottaalla, toinen Vehmaisissa. Lisäksi Esko Lapveteläinen oli Ikolassa.1624 Vehmaisissa oli Kauppi Lapveteläisen autio, Ikolassa oli Olli Lapveteläinen. Ikolassa Olli ja Esko ovat maakirjoisssa myöhemmin. Vuonna 1636 heidät on mainittu paenneiksi, mutta vuonna 1647 he ovat kumpikin taas Ikolassa. Mikko Lapveteläinen Haapalassa 1657 ja Elli Lapveteläinen Ylentölä 1657. Paavali Lapveteläinen ja Anna 1659 Ikolassa. Sipi Lapveteläinen ja vaimo Lipolassa 1673. Lapveteläiset olivat 1600-luvulla levittäytyneet laajalti Kivennavalle, mutta sukunimi katosi kuitenkin isossavihassa koko pitäjästä.
Uudellakirkolla ja Viipurin maalaiskunnassa Lapveteläisiä asui runsaasti 1800-luvulla ja jokunen on käynyt Terijoella asumassa.

Lähde: Katiha Varmemmat tiedot löydät alkuperäislähteistä.

Suku nykyisin

Lähteitä sukunimitietoihin

  • Pirjo Mikkola, Sirkka Paikkala: Sukunimet
  • Sirkka Karskela: Kivennapa, väestö ja tilat isonvihan jälkeen
  • Karjala-tietokannan henkilöhaku
  • Veijo Saloheimo: Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1620
Kivennavan kylät Kivennavan suvut Kivennavan väestö