Levo

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suvun alkujuuret

Satakunnassa sanalla levo on sama merkitys kuin Hämeessä sanalla lepo 'karjan lepopaikka, metsään karjan lepopaikaksi hakattu aukio', mutta Karjalassa ortodoksisen ristimänimen levo. Karjalainen Levo on ollut sukunimenä käytössä Kivennavalla.

Levo voi olla yksi ortodoksisen ristimänimen Levoi < Leo muunnoksena. Muita samankantaisia karjalaisia nimiä ovat Levaska, Levoska ja Lehvo. Näitä nimiä esiintyy ennen kaikkea Karjalan Kannaksen pitäjissä.

Levo Kivennavalla

Kivennavalle Levon suku on tullut Keltosta, Inkerinmaalta. Ensimmäinen merkintä löytyy Kivennavan ensimmäisessä rippikirjassa 1732-1748 itsellisten kohdalla Lipolassa, sukunimen kirjoitusmuoto on Levoin. (Levonen)

Ensimmäisessa rippikirjassa on perheen kohdalla merkintä, että ovat menneet Kelttoon koko perhe. Siitä päätelty, että ovat sieltä ensin Lipolaan tulleet. Levonen mainitaan Keltossa myös O.A.Louhelaisen kirjassa ”Luettelo vakinaisten seurakuntalaisten sukunimistä Inkerinmaan suomalaisissa seurakunnissa” Missään muualla Inkerissä nimeä ei sanottavammin esiinny.

Kirkonkirjoissa nimi muodossa Levo vuoden 1758-1768 rippikirjasta alkaen.

Viipurin ja Käkisalmenläänin henkikirjassa v.1754 nimi on Levonen, ja v.1758 henkikirjassa muodossa Lefvonen. 1800-luvun alussa myös henkirjoissa nimi oli vakiintunut muotoon Levo. Levoset ovat saattaneet mennä Kelttoon, kun Inkerinmaata asutettiin luterilaisilla Stolbovan rauhan jälkeen. Mistä ovat sinne siirtyneet, ei ole vielä selvinnyt. Levo/Levonen mainitaan myös Ester Kähösen Vanha Äyräpää II kirjassa Kivennavan Lipolassa 1700-luvulla.

Syntyneitä Kivennavan kylissä

1700-luku: Lipola (16),

1800-luku: Lipola (31), Kauksamo (1), Vaittila (1),

1900-1914: Lipola (9),

Lähde: Syntyneet ja kastetut vanhasta Katihasta kerättynä. Nimen tulkinta ja asuinpaikan haku tekevät luvut epävarmoiksi, mutta antavat kuitenkin kuvan mihin kyliin suku on asettunut. Tarkemmat tiedot löydät alkuperäislähteistä.

1930-luvulla Levon taloja:

Lipola (2),

Levo nykyisin

Lähteitä sukunimitietoihin

  • Pirjo Mikkola, Sirkka Paikkala: Sukunimet
  • Sirkka Karskela: Kivennapa, väestö ja tilat isonvihan jälkeen
  • Karjala-tietokannan henkilöhaku
  • Veijo Saloheimo: Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1620
Kivennavan kylät Kivennavan suvut Kivennavan väestö