Paavo Kiuru Rasalasta

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Paavo Kiuru kuljetti lukijaa Kivennavan kylissä Kivennapa kirjassaan. Kyläkuvauksien laatimisessa on käytetty vuosien 1778 ja 1809 henkikirjoja sekä vuoden 1939 kirkonkirjoja sekä pitäjäkarttaa. Päälähde on kuitenkin tiedot, joita kivennapalaiset itse omista kylistään ovat antaneet. Joutselän tiedot on jaettu kahdeksaksi kyläksi: Lintula, Lavola, Jalkala, Jäppinen, Tammiselkä, Mustapohja, Rasala ja varsinainen Joutselkä. Rasalan tiedot ovat pääosin Arvi Mutan antamia. Kivennapa-kirja ilmestyi vuonna 1952 Kivennavan historiatoimikunnan kustantamana. Tekstiin olen lisätty linkkejä.

Kivennapa kylästä kylään kyläjaottelussa Rasalassa oli talvisodan syttyessä 12 asuttua taloa.

Rasala

Palaamme takaisin Lintulaan ja Naulapään kaupalta lähdemme Karvalan tietä. Ylitämme Terosenmäen pienen kyläaukeaman ja nousemme ylevälle metsätielle. Käännymme Rasalan tielle. Rasalaan erosi tie vasemmalle ennen Karvalan kylää, kulki pitkin metsäkannaksia, kaartoi Runnunsuon länsipuolelta Kuortin talon (1) ohitse ja halkaisi kylän tien varteen sijoittuneiden talojen välistä sekä päätyi Vahalampea ympäröivän suon reunaan. Huomattavimmat viljelykset olivat Seppäsillä (6) ja Mutalla (7). Muita taloja olivat Rämö (4 ja 5), Alhainen (9), Hölttä (11) ja viimeisenä Soponen (12).

Vuonna 1778 oli kylässä itsellinen Johan Alhainen. Vuonna 1819 asui Rasalassa talollinen Petter Hölttä, jonka vävyksi tuli Matti Alhainen ja solmi avioliiton Petterin tyttären Saaran kanssa, joka oli syntynyt vuonna 1816. Talo siirtyi kotivävyn nimelle. Alhaselle tuli jälleen aikanaan kotivävyksi Tahvo Mikonpoika Seppänen, joka vihittiin avioliittoon vuonna 1850 Kristina Matintytär Alhasen kanssa. Ja niin muuttui talo Seppäseksi. Pojista Mikko ja Tuomas kuolivat vuonna 1881. Matti ja Antti toimivat maakauppiaina. Vanhin pojista, Juhana, isännöi taloa kuolemaansa asti, mikä tapahtui vuonna 1925. Hän oli avioliitossa serkkunsa, Maria Aaprontytär Pohjalaisen kanssa.


Lähteet:

  • Paavo Kiuru Kivennapa 1952


Muut kylät Rasalan pääsivu Rasalan talot 1939 Joutselkä Virtuaalikivennapa