Paavo Kiuru Sikiälästä

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Paavo Kiuru kuljetti lukijaa Kivennavan kylissä Kivennapa kirjassaan. Kyläkuvauksien laatimisessa on käytetty vuosien 1778 ja 1809 henkikirjoja sekä vuoden 1939 kirkonkirjoja sekä pitäjäkarttaa. Päälähde on kuitenkin tiedot, joita kivennapalaiset itse omista kylistään ovat antaneet. Sikilälän tiedot ovat pääosin Viki Hoppanian antamia. Kirja ilmestyi vuonna 1952 Kivennavan historiatoimikunnan kustantamana. Tekstiin olen lisätty linkkejä.

Sikiälä (Multala)

Vuoden 1818 henkikirjoissa tämän kylän kohdalla on merkintä: "Sikonmäki eller nu kallad Muldala" Viimeisissä kirkonkirjoissa oli kylän nimenä Sikiälä, mutta se tunnettiin hyvin myös Multalana. Viime vuosisadan alussa koko kylä oli 1/6 manttaalia eli yhtä suuri kuin Antti Kaukosen talo Seppälässä siihen aikaan. Sikiälässä Taavetti Hoppania omisti yksinään yhtä paljon kuin samassa kylässä Paavo Hoppania, Nuutti ja Juho Hippeläinen yhteensä. Näissä kylän neljässä talossa asui 46 henkeä. Taavetti Hoppanian talossa oli 17. Hoppaniat ja Hippeläiset olivat kylän kanta-asukkaita. Myöhemmin sinne tuli Matilaisia ja Hölttiä.

Karvalasta voimme kulkea Vanhakylän kautta Sikiälään. Laskeudumme Suluojalle ja siitä noustessa alkavat vasemmalla näkyä Sikiälän kyläaukeat. Kohta tien varressa on Matti Matilaisen talo, siitä syrjemmällä Matilaisen perillisten mäellä Tikän perillisten talo. Riiheltä poikkeamme vasemmalle entisen Yllö Matilaisen talolle, joka nykyisin on Juho Kiurun hallussa. Palaamme takaisin kyläaukeita halkovalle kaakkoon kaartuvalle kylätielle, jonka varressa vasemmalla on Antti Hoppanian talo ja siitä kotvan matkaa eteenpäin samalla puolen tietä on Höltän talo. Näiden talojen välistä vasemmalle kulkevat kujaset hiukan syrjemmässä olevaan Ronnun taloon. Höltän talolta ei tarvitse monta askelta ottaa, kun tien oikealla puolella on kaksi taloa, Nuutlan Johannes (Johannes Matinpoika Hippeläinen) ja Juosin Jussi (Juho Hippeläinen). Viimeksi mainittua vastapäätä on Mummon Toivon talo (Toivo Hippeläinen). Tämän naapureina ovat Toivo Antinpoika Hippeläinen, Juho Hippeläinen sekä Haapalan Antti (Antti Hippeläinen).

Nousemme Joenmäelle, jossa tien oikealla puolella pienen peltotilkun reunassa on Haapalan eli Kiperän Pekon tupa (Pietari Hippeläinen). Tähän Sikiälän talot loppuvatkin. Pekka myi talonsa veljelleen Antille ja oli itse muissa töissä. Hän kävi kylällä tilkitsemässä rakennuksia (kanapatsikoimassa). Vanhojen vaatteiden kauppaa hän myös harjoitti ja siihtä johtunee hänen lempinimensä Kiperä Pekka. Iäkkäänä miehenä Pekka sai lähteä evakkotaipaleelle vuonna 1939 ja löysi matkanpäänsä Joroisissa kohta sinne saavuttuaan.


Lähde:

Paavo Kiuru Kivennapa 1952Sikiälään / Multalaan liittyvä sivusto