Paavo Kiuru Uupuneesta ja Kotselästä

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Paavo Kiuru kuljetti lukijaa Kivennavan kylissä Kivennapa kirjassaan. Kyläkuvauksien laatimisessa on käytetty vuosien 1778 ja 1809 henkikirjoja sekä vuoden 1939 kirkonkirjoja sekä pitäjäkarttaa. Päälähde on kuitenkin tiedot, joita kivennapalaiset itse omista kylistään ovat antaneet. Ahjärven tiedot ovat pääosin Uuno Salorannan antamia. Kirja ilmestyi vuonna 1952 Kivennavan historiatoimikunnan kustantamana. Tekstiin olen lisätty linkkejä.

Kotselässä oli talvisodan syttyessä 33 asuttua taloa ja Uupuneella 5.


Uupune ja Kotselkä

Maantieltä kirkolta pohjoiseen kuljettaessa saavumme viiden kilometrin päässä sijaitsevaan kolme taloa1 käsittävään Uupuneen kylään. Vasemmalla ovat Sarven talot (Talo 4), oikealla Töllisen talo(2).

Uupuneeseen tultua saatamme pistäytyä Kotselässä. Tie kulkee lounaaseen kohti Kotselänjärveä, kaartaa sen pohjoisia rantoja Sudenhaudankankaan etelärinteillä ja laskeutuu sieltä Kirkkosillalle. Tästä kosteaperäisestä notkosta, jonka pohjalla virtailee puro Putikkosuolle, alkaa tie kohota kohti Kotselän kyläaukeita, joka keskellä talot ovat ryhmittyneet lähelle toisiaan. Talojen nimistä mainittakoon Tasanko, Kujansuu, Riitamaa, Tyynelä, Mustamäki ja Alalehto. Kyläaukean itäisessä reunassa kohoaa jyrkkärinteinen Mustamäki 92,2 metrin korkeuteen merenpinnasta ja laskee itäiset kupeensa Runninsuon reunoille. Kotselän kyläylänkö on soitten saartorenkaan ympäröimä. Sen laidoilla ovat etelässä Parkosen- ja Turtosenniityt sekä pohjoisessa Kivikallionkangas.

Viime vuosisadan alussa kylän ensimmäisellä numerolla oli kolme suurta taloa, joita asuivat Tuomas Yrjönpoika ja Matti ja Ierikka Tuomaanpoika Sarvi. Kullakin oli 1/8 manttaalia. Samalla numerolla oli myös Tuomas Veijalaisen yhtä suuri talo. Kylän suurimmat talot olivat Juha Yrjönpoika Kannuksella ja Matti Pärttylinpoika Töllisellä. Kylässä oli vielä Ierikka Martinpoika ja Matti Pietarinpoika Pimiän talot. Myöhemmin sinne ovat muuttaneet Saloranta, Hippeläinen, Veijalainen ja Rättö.


Viite tekstissä

1. Kivennapa kylästä kylään esittelee viisi taloa Uupuneelta. Myöskään Kotselän kohdalla ei Paavo Kiuru esittele vuoden 1939 asukkaita talo talolta.

Kurkistus tähän päivään:


Muut kylät Kotselän pääsivu Uupuneen pääsivu