Rantakylä

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rantakylä.jpg

Rantakylä sijaitsi Kivennavan pitäjän pohjoisosassa Muolaan pitäjän rajalla. Kivennavan kirkolle oli matkaa 12 km ja Viipuriin vievälle maantielle 2 km. Kylän ensimmäiset asukkaat ovat asuneet Vuotjärven rannalla. Tämän järven läheisyydestä kylä on saanut nimensä 'Rantakylä'.

Suureen kylään kuului kolme kyläryhmää, jotka maaperänsä puolesta poikkesivat toisistaan. Keskikylä eli Konnunkangas oli tasaista hiekkakangasta. Kukonmäki oli saanut nimensä vuosisatoja sitten asustaneen villin kukkon laulusta mäen lehdoissa. Rinteet olivat kaskeamalla raivattu viljelykseen erittäin hyväkuntoisena multamaana. Kolmannen osan muodosti alakylä eli Tolvasenmäki sijaiten lähimpänä järveä. Tämä alue oli saanut nimensä 1720-luvulla muualta muuttaneesta Juho Joonaanpoika Tolvasesta, joka oli tullut kotivävyksi Thesleffin perintötilaan. Maanlaatunsa puolesta se oli savimaata. Alueen peräosaa kutsuttiin 'Savikkoiksi'.Paavo Kiuru ja Kalevi Hyytiä Rantakylän taloista ja asukkaista

Rantakylä nyt

Tšernigovka [Черниговка]

Rantakyläkerho

  • Rantakyläkerho on toiminut aktiivisesti 1970-luvulta alkaen.
  • Kerho on järjestänyt kotiseutumatkoja juurilleen 1980-luvun alkupuolelta alkaen. Kaarlo Tolvanen (Hollolna Paimela) kuljetti vuosittain bussilastillisen kotiseudulla syntyneitä ja heidän jälkeläisiään Vuotjärven rantamaisemiin. Kotikylän lisäksi tutustuttiin Kivennapaan laajemminkin ja toki aina Pietarin keskustaan saakka.
  • Ensimmäisillä kerroilla ei päästy bussilla kotikylään vaan vietettiin aikaa Terijoella ja Kuokkalassa. Uskaliaimmat ottivat pimeän taksin, jonka kyydissä piipahdettiin kotikylääkin katsomassa.
  • Ajat kuitenkin muuttuivat pian ja kulkeminen Neuvostoliitossa helpottui. Ratkaiseva muuta tapahtui sitten Neuvostoliiton romahdettua ja Venäjän syntyessä uudestaan.


Rantakylään liittyviä linkkejä


Rantakylään liittyvä sivusto