Tonteri

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kurkela.jpg

Tonterinkylä eli Tonteri ei alkujaan ollut omana kylänään, vaan se kuului Kurkelaan. Kylä sijaitsi Kivennavan pitäjän kaakkoiskulmassa aivan rajan pinnassa.Tonterissa oli ennen sotia 50 taloa, joissa eli 220 asukasta.

Rajan ollessa auki Tonteri oli läpikulkupaikkana Pietariin kauppamatkalla olleille rajakylien asukkaille. Myös moni tonterilainen sai elantonsa Pietarin kaupalla. Kanssakäyminen oli vilkasta rajan toisella puolella asuvien kanssa. Kesäisin järjestettiin jopa yhteisiä tansseja Rajajoen sillalla.

Rajan mentyä kiinni 1918 osa tonterilaisista alkoi harrastaa salakuljetusta, joka koitui joillekin asukkaille ja heidän perheilleen kohtaloksi, koska tämä saattoi olla perheen ainoa toimeentulo. Rajakyläläisten oli aloitettava peltojen raivaus ja viljan viljely, koska elintarvikkeiden saanti Pietarista loppui.

Tonterista Kivennavan kirkolle kuljettiin Lintulan kautta. Matkaa kertyi 22 – 23 kilometriä.

Tonteri oli kaunis, rauhallinen ja turvallinen asuinpaikka siellä eläjille. Tämän takasi kylässä sijaitseva rajavartiolaitos.

Katso Paavo Kiuru Kurkelasta

Tonteri nyt

Sotien jälkeen Tonterin kylä hävitettiin maan tasalle. Sanottiin, että rakennusten isoimmat peruskivet vietiin Kronstadtin linnoituksen vahvistamiseen. Tonterin kyläkoulun rappuset ovat jääneet muistuttamaan Tonterin kylän menneisyydestä. Rajajoen ylittävä silta oli lähes tuhoutunut, mutta 2000-luvun vaihteessa siltaa on korjattu, jotta venäläiset pääsevät datšoilleen, joita on rakennettu muutama Rajajoen penkereelle.


Lähteet:

  • Kivennapa kylästä kylään -kirja
  • Perinnetietoa

Tonteriin liittyviä linkkejä

Kivennavan kylät Tonterin historiaa Tonterin talot 1939 Tonterin suvut Tarinoita Tonterista