Multala

Kivennapa
Versio hetkellä 23. helmikuuta 2022 kello 11.35 – tehnyt Pekka Kirjavainen (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Multala.jpg

Multala vaiko Sikiälä?

Kivennapa kylästä kylään kirja kertoo Multalasta. Paavo Kiuru kiertää Kivennapa kirjassaan Sikiälässä. Samasta kylästä puhutaan. Kylässä asuneille evakoille kylä oli Multala. Viimeisimmät Kivennavan kartat merkitsevät paikalle Multalan. Vanhemmista kartoista löytyy samasta paikasta Sikiälä.

Viranomaislähteissä ja kirkonkirjoissa otsikkona on Sikiälä. 1800-1940 henkikirjoissa Sikiälään on kirjattu kylänosa Multala. Ainoana kylänosana Sikiälässä. Sikiälä vai Multala riippuu siis näkökulmasta. Asukkaat muistelevat Multalaa, syvemmälle historiankirjoihin tutustuessa verkkokalvoihin piirtyy Sikiälä, tai Sikomäki tai Siionmäki, mutta vieläkin varhemmissa kylännimi on asukkaansa mukaan Multala. Kylän historiaa kun tässä tarkastelee voi varmaankin käyttää lähteistä riippuen joko Multalaa tai Sikiälää.

Multalan historiaa

1600-luvun alussa Sikiälä kulkee Multalan nimellä ja kylässä on Lasse Multaperän (Multaperseen) autio. Kylässä ei ole asutusta. 1636 Multalaan asettui Kirjavainen. 1642-1667 kylää ei ollut. 1667 kylään asettui jälleen Kirjavaisia. Tulija on entinen nimismies Heikki Matinpoika kahden veljensä kanssa vaimoineen. He tulevat siis Karvalasta. Kirjavaiset lähtivät Pihlaisiin ja 1688 Sikiälässä (Multalassa) asuivat Hippeläiset. 1700-luvun alussa Hippeläiset viljelevät Sikiälää.

Katso > Sikiälän suvut


Paavo Kiuru Sikiälästä (Multala)

Genin kyläprojekti MultalastaSikiälään / Multalaan liittyvä sivusto