Paavo Kiuru Sikiälästä (Multala)

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Paavo Kiuru kuljetti lukijaa Kivennavan kylissä Kivennapa kirjassaan. Kyläkuvauksien laatimisessa on käytetty vuosien 1778 ja 1809 henkikirjoja sekä vuoden 1939 kirkonkirjoja sekä pitäjäkarttaa. Päälähde on kuitenkin tiedot, joita kivennapalaiset itse omista kylistään ovat antaneet. Tiedot Sikiälästä ovat pääosin Viki Hoppanian antamia. Kirja ilmestyi vuonna 1952 Kivennavan historiatoimikunnan kustantamana. Tekstiin olen lisätty linkkejä.

Sikiälä (Multala)

Vuoden 1818 henkikirjoissa on tämän kylän kohdalla merkintä: "Sikonmäki eller nu kallad Muldala" Viimeisissä kirkonkirjoissa on kylän nimenä Sikiälä, mutta se tunnettiin yhtä hyvin myös Multalana.

Viime vuosisadan alussa (1800) koko kylä oli 1/6 manttaalia, eli yhtä suuri kuin Antti Kaukosen talo Seppälässä siihen aikaan. Sikiälässä Taavetti Hoppania omisti yksinään yhtä paljon kuin samassa kylässä Paavo Hoppania, Nuutti ja Juho Hippeläinen yhteensä. Näissä kylän neljässä talossa asui 46 henkeä. Taavetti Hoppanian talossa oli 17. Hoppaniat ja Hippeläiset olivat kylän kanta-asukkaita. Myöhemmin sinne tuli Matilaisia ja Hölttiä.

Sikiälän luode-kaakkoissuuntaan pitkänomainen kylä sijaitsee Karvalan-Hartosen kylätien varressa Siesjärven kaakkoispuolella kohoavalla harjanteella, jota rajoittaa idässä Rajajokeen virtaava Siesjoki ja lännessä Siesjärveen laskeva Suluoja.

Karvalasta voimme kulkea Vanhakylän kautta Sikiälään. Laskeudumme Suluojalle, ja siitä noustessa alkavat vasemmalla näkyä Sikiälän kyläaukeat. Kohta tien varressa on Matti Matilaisen talo (18), siitä syrjemmällä Matilaisen perillisten mäellä Tikan perillisten talo (19). Riiheltä poikkeamme vasemmalle entisen Yllö Matilaisen talolle, joka nykyisin on Juho Kiurun hallussa (15). Palaamme takaisin kyläaukeita halkovalle kaakkoon kaartuvalle kylätielle, jonka varressa vasemmalla on Antti Hoppanian talo (13) ja siitä kotvan matkaa eteenpäin samalla puolen tietä Höltän talo (7). Näiden talojen välistä vasemmalle kulkevat kujaset hiukan syrjemmässä olevaan Ronnun taloon (11). Höltän talolta ei tarvitse montaa askelta ottaa, kun tien oikealla puolella on kaksi taloa, Nuutlan Johannes (Johannes Matinpoika Hippeläinen Talo 10) ja Juosin Jussi (Juho Hippeläinen Talo 6). Viimeksi mainittua vastapäätä on Mummon Toivo talo (Toivo Hippeläinen Talo 4). Tämän naapureina ovat Toivo Antinpoika Hippeläinen (3), Juho Hippeläinen (2) sekä Haapalan Antti ( Antti Hippeläinen Talo 1).

Nousemme Joenmäelle, jossa tien oikealla puolella pienen peltotilkun reunassa on Haapalan eli Kiperän Pekon tupa (Pietari Hippeläinen Talo 1). Tähän Sikiälän talot loppuvatkin. Pekka myi talonsa veljelleen Antille ja oli itse muissa töissä. Hän kävi kylillä tilkitsemässä rakennuksia (kanapatsikoimassa). Vanhojen vaatteiden kauppaa hän myös harjoitti ja siitä johtunee hänen lempinimensä Kiperä Pekka. Iäkkäänä miehenä Pekka sai lähteä evakkotaipaleelle vuonna 1939 ja löysi matkanpäänsä Joroisissa kohta sinne saavuttuaan.

Lähde:

Paavo Kiuru Kivennapa 1952


Muut kylät Multalan pääsivu Multalan talot 1939