Ero sivun ”Paavo Kiuru ja Heino Nykänen Mustapohjassa” versioiden välillä

Kivennapa
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Ak: Uusi sivu: ''Paavo Kiuru kuljetti lukijaa Kivennavan kylissä Kivennapa kirjassaan. Kyläkuvauksien laatimisessa on käytetty vuosien 1778 ja 1809 henkikirjoja sekä...)
(ei mitään eroa)

Versio 15. helmikuuta 2020 kello 12.46

Paavo Kiuru kuljetti lukijaa Kivennavan kylissä Kivennapa kirjassaan. Kyläkuvauksien laatimisessa on käytetty vuosien 1778 ja 1809 henkikirjoja sekä vuoden 1939 kirkonkirjoja sekä pitäjäkarttaa. Päälähde on kuitenkin tiedot, joita kivennapalaiset itse omista kylistään ovat antaneet. Joutselän tiedot on jaettu kahdeksaksi kyläksi: Lintula, Lavola, Jalkala, Jäppinen, Tammiselkä, Mustapohja, Rasala ja varsinainen Joutselkä. Tammiselän tiedot ovat pääosin Antti Sokan, Tuomas Karvosen ja Johannes Hopposen antamia. Kivennapa-kirja ilmestyi vuonna 1952 Kivennavan historiatoimikunnan kustantamana. Tekstiin olen lisätty linkkejä.

Kivennapa kylästä kylään kyläjaottelussa Mustapohjassa oli talvisodan syttyessä 24 asuttua taloa.

Mustapohja

Kun kerran olemme nyt tällä kulmalla, Tammiselän kylän itäreunalla, niin jatkamme matkaa Mustapohjaan asti. Eteenpäin siis vain kansakoululta Mustapohjakankaan kautta, jonka kahden puolen jäävät Mustapohjansuo eteläpuolella ja Luhovaaranniityt sekä Riuhtisuo pohjoispuolella. Tulemme kylään sen pohjoispuolelta, 115 metriä merenpinnan yläpuolella olevan Viesolanmäen rinteitä pitkin. Mustapohjan kylä on uskaltautunut syvimmälle suuren Venäjän syleilyyn, Rajajoen tässä kohtaa tekemään itäiseen mutkaan, jonka kärkipää kuristuu keskeltä ohkaiseksi Toikanniemeksi.

Vuonna 1778 siellä oli vain yksi ainoa talo, jota hallitsi Antti Hänninen vaimonsa sekä tyttärensä Kaarinan kanssa. Simo Pelkonen oli puulaakimiehenä. V. 1819 talo jakautui kolmeksi. Yhden isäntä oli Matti Pelkonen, toisen Simo Sipiläinen ja kolmannen Joonas Nykänen.

Nyt taloja on jo yhdeksän. Kylän lävitse kulkeva tie tekee kaksi melkein suorankulman suuruista mutkaa, ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Ensimmäisen mutkan paikkeilta lähtevät jokseenkin suorat kujaset pellon laitaa Villaselle. Toisen mutkan kohdalla asuvat Toikat ja naapureina Anttolaiset. Siitä tie laskeutuu Pohjalaisten taloryhmän reunaan, josta kujaset kulkevat halki kylän peltojen, ylittävät Härkäniittyjen kautta Rajajokeen laskevan pikku puron yhtyäkseen lopulta lukuisiin metsäteihin ja jalkapolkuihin, jotka kuusikkossa ja nummilla ristelevät. Nykäsen kohdalta lähtevät jälleen kujaset toisille Nykäsille ja tie kaartuu vasemmalle.

Kylässä olivat viimeksi asukkaina Toikat, Nykäset, Villaset, Munnet, Anttolaiset, Pohjolaiset, Kouhiat ja Rastaat.Rajan pinnassa Mustapohjasta

Rajan pinnassa -kirja seuraa talojen numeroinnissa ja asukkaiden esittelyssä Kivennapa kylästä kylään -kirjaa. Tässä osa Heino Nykäsen kirjoittama kyläesittely, jossa kuljetaan talolta talolle tarkemmin ja kuvailevammin kuin Kiurun kirjassa. Rajan pinnassa -kirjaa lienee vielä saatavilla. Enemmän tietoa Mustapohjasta etsiessä kannattaa tutustua tuohon Rajan pinnassa -kyläkirjaan.

Mustapohja

Lähteet:

  • Paavo Kiuru Kivennapa 1952
  • Rajan pinnassa Kivennavan kylät 2008


Muut kylät Mustapohjan pääsivu Mustapohjan talot 1939 Joutselkä Virtuaalikivennapa